Физически стрес

Белегът е резултат от заздравяването на по-дълбока рана. Като такъв, той не само представлява визуален и психологически проблем, но и физически. Освен това кожата не може да поправи напълно травмата. Белезите са свързани с неприятни симптоми, особено в лечебна фаза. Те включват зачервяване, подуване, сърбеж, напрежение.

Тъканта на белега не е като нормалната кожа, защото космените фоликули, мастните и потните жлези не са възстановени. Тя се състои от по-малко еластични влакна, които могат да доведат до втвърдяване, както и до свиване на белега, понякога причинявайки напрежение или дори ограничено движение.

Образуването на белези е съпроводено с изграждане на фини кръвоносни съдове, които са причина за червения цвят на пресните белези. То бавно ще изчезне, когато белегът узрее. Тъй като белегът няма цветните пигменти, които здравата кожа има, той остава по-светъл от околната кожа.

Колко е видим един белег зависи от различни фактори: вид и мащаб на нараняване, процес на зарастване на раната, общо здраве, възраст, генетична предразположеност. Белегът може да стане дебел, твърд и опънат. Добре обгрижвани хирургични рани, които са тесни с гладки ръбове, обикновено се лекуват бързо и лесно. Полученият белег обикновено е малък, тънък и едва забележим.

Всички видове белези могат да бъдат лекувани ефективно с Contractubex®, правейки ги по-малко неудобни и по-малко видими.