Какво е белег

Белегът е неизбежен резултат от рана, която е с определена дълбочина. Наранявания, които засягат горните слоеве на кожата (епидермис) се лекуват без белези. Но, когато нараняването вече не е просто повърхностно, а по-дълбоко и прониква в дермата, се образува белег.

Причините за по-дълбоките рани - и последващото образуване на белези - са толкова разнообразни, колкото и самият живот. Често те са следствие от порязвания, прободни рани или ухапвания. Наранявания, причинени от топлина, като изгаряне или попарване, или химически изгаряния, причинени от контакт на кожата с агресивни химикали, също могат да доведат до дълбоки рани, които могат да бъдат съпътствани от образуване на белег.

Рано или късно почти всеки се сблъсква с проблема белези. В зависимост от произхода и големината на белега, той може да се превърне в истинско „петно“ върху душата на човек и да повлияе отрицателно върху самочувствието и поведението. Когато белезите са смущаващи и предизвикващи безпокойство, особено ако са разположени на видими части на тялото, те могат да влошат качеството на живот на пациента.

Това прави още по-важно ранното лечение на белезите - за да се намали видимостта им и да създаде положително усещане за тялото.