Проблемни белези

Някои белези не се лекуват идеално и се развиват в проблемни белези. Най-често срещаните са:

Повдигнат или хипертрофичен белег
Хипертрофичният белег се образува скоро след заздравяването на раната и се причинява от свръхпроизводство на съединително - тъканни влакна. Белегът има тенденция да се издува и да се издига над нивото на заобикалящата го кожа, въпреки че остава ограничен до областта на първоначалното увреждане. Хипертрофичните белези са особено чести, когато раната не е била защитена, или ако е инфектирана.

 

 

Потънал или атрофичен белег
Когато съединителна тъкан покрива раната, но не се произвежда достатъчно тъкан, за да запълни достатъчно/ напълно повредената област, това е известно като атрофичен белег. Тези потънали белези са особено често срещани след акне или варицела.

 

 

Нарастващ белег или келоиди
Келоидите имат тенденция да се образуват дълго след като раната е зараснала. Това е причинено от масивно свръхпроизводство на влакна от съединителна тъкан, които продължават да растат над раната и върху здрава кожа.. Келоидите по-често засягат момичетата и младите жени. Белезите по части от тялото с високо напрежение на кожата също са податливи на образуването на келоиди. Доста често се наследява генетична тенденция за развитие на келоиди. Келоидите се срещат и до десет пъти по-често при хора с по-тъмна кожа, отколкото при хора с по-светла кожа.