Грижа за белезите

Трябва да внивамате с белезите и да се грижите за тяхното предпазване от дразнители, които могат да усложнят ситуацията.

  • Пресни белези, на по-малко от 1 година, трябва да се пазят от директна слънчева светлина, както и от екстремални температури. UV лъчите и високите или ниските температури имат негативен ефект върху леченито на белезите. Когато сте навън, защитете белега със слънцезащитен крем с висок фактор – поне 30. Избягвайте процедури със солариум, сауна и излагане на студ, защото те могат да окажат неблагоприятно влияние върху чувствителната тъкан на белега и да попречат на възстановяването й.
  • Не носете тесни дрехи или такива с груба материя върху белега. Тъканите там са по-чувствителни от обичайното и лесно могат да бъдат раздразнени.
  • Бъдете изключително внимателни с белези, които са в близост до кости или стави. Те лесно могат да бъдат наранени повторно, което ще направи лечението им много по-трудно.
  • Внимавайте да не нараните кожата на място, където имате белег, например чрез ръбове на твърди обувки. При спорт, удар с топка, може също да се нарани пресения белег и това да намали шансовете  за успешна регенерация на увредената кожа.
  • Относително гладки белези на лицето, шията или деколтето може да скриете с помощта на грим, докато успеете да ги премахнате напълно с Контрактубекс.