Видове белези

Контрактубекс е ефективен при лечението на различни по произход белези.

Белeг от операция

Контрактубекс е изследван в множество клинични проучвания доказващи неговата добра ефективност и безопасност при лечението на белези от операции. Лечението трябва да започне до три семици след сваляне на конците (или 1 месец след операцията, ако хирургичните конци не се свалят) и трябва да продължи достатъчно дълго време до постигането на максимален ефект за заличаване на белега. Нормално е лечението на белега да продължи от няколко месеца до 1 година, особено при големи и груби белези разположени на голяма площ. Този продължителен период на лечение на белега се дължи на това, че периода на разрастване на тъканите образуващи белега е доста продължителен (средно 3-6 месеца), особено при децата и подрастващите.

Охлузвания и порязвания

Белези от наранявания на кожата (например след падане върху асфалт) с ожулвания на кожата и със засягане на по-дълбоки слоеве на кожата също могат да бъдат предотвратени с Контратубекс. Лечението започва веднага след като падне коричката на раната. Порезните рани от остър предмет (порязване с нож, стъкло и др.) често зарастват без образуване на белег. При по-дълбоки и големи рани трябва да посетите лекар, който да направи нужните процедури – почистване и дезинфекция на раната, отстраняване на попаднали чужди тела, зашиване и др., за да се гарантира възможно най-правилното зарастване на раната и предпазване от появата на по-изразен и груб белег. Използването на препарата за локално лечение на белези Контрактубекс ще ви помогне да избегнете появата на белег.

Белег от изгаряне

При по-леки термични изгаряния започнете лечението с Контрактубекс възможно най-рано, за да постигнете максимално добър ефект. При по-тежки степени на изгаряне с образуване на мехури задължително се консултирайте с лекар! Изгарянията на кожата с химични вещества изискват засегнатата зона да бъде обилно измита с вода, а консултацията с лекар за оказване на компетентна медицинска помощ е задължителна. Изгарянията с химични вещества увреждат кожата в дълбочина и обикновено водят до образуването на широки и груби белези – хипертрофични белези и келоиди, които изискват продължително лечение с Контрактубекс. Дори при стари белези от изгаряне може да се постигни добър ефект при достатъчно дълго третиране с Контрактубекс.

Белези от акне

При леките форми на акне, ако има леки осатъчни белези или зони с по-червен цвят на кожата, лечението с Контрактубекс ще помогне за тяхното заличаване. При тежките случаи на акне, когато има дълбоки белези, приложението само на Контрактубекс често не е достатъчно. Консултирайте се с дерматолог относно допълнителни козметични процедури, които могат да се комбинират с Контрактубекс за най-добро лечение на белезите от акне.

Бременност и стрии

Белези от секцио и стрии могат успешно да се лекуват с Контрактубекс. За повече информация прочетете тук.